Wij willen dat ieder kind met plezier naar school gaat. Een school moet een veilige omgeving zijn. Wij willen absoluut niet dat kinderen gepest of buitengesloten worden.
Op SBO De Vorm hebben we de volgende pakkende uitspraken:
schoppen, schelden en slaan: daar doen wij niet aan!
spelen op het plein is fijn!
Daarnaast willen we dat iedereen zich aan de volgende afspraken houdt:
We behandelen elkaar met respect.
We bedreigen niemand.
We letten op ons taalgebruik.
Als een leerling iets moedwillig kapot- of zoekmaakt wat van iemand anders is, stellen wij de ouders aansprakelijk voor de vernieling of het zoekmaken.
Vuurwerk, wapens, laserpennen en rookwaar zijn op onze school niet toegestaan.
Mobiele telefoons blijven uit tijdens de schooltijd. Het is verboden zonder toestemming van school de mobiele telefoon op school te gebruiken. Doet men dit toch zonder toestemming dan zal de mobiele telefoon (tijdelijk) in beslag worden genomen.
Petjes e.d. laten wij bij de jas in de gang.
We handelen niet op school (b.v. plaatjes) tenzij dit in een gezamenlijk project past.
Leerlingen mogen niet weglopen van school. Problemen moet je oplossen en weglopen is geen oplossing. Weglopen wordt direct gemeld en besproken met de ouders. Bij jonge kinderen zoeken wij in de omgeving van de school, maar u mag (zeker bij oudere kinderen) geen grote zoekacties verwachten onder schooltijd. Sancties t.a.v. weglopen worden met de ouders besproken.
Social media worden op SBO De Vorm alleen gebruikt als onderwijskundige activiteit. Hierbij staat privacy hoog in het vaandel. Het is daarom niet toegestaan gebruik te maken van social media onder schooltijd en/of andere leerlingen te fotograferen/benoemen op social media, zonder toestemming van deze leerling, ouders en leerkracht.
Deze afspraken gelden ook tijdens het vervoer van en naar school. Dit wordt door ons met de chauffeurs gecommuniceerd.
Sancties
Als een leerling zich niet aan een afspraak houdt, zal een passende sanctie volgen. Zo kan het zijn dat een leerling even op de gang moet staan, niet mag buitenspelen met de andere kinderen tijdens de pauze of na moet blijven. Bij leerlingen die vervoerd worden, nemen wij contact met de ouders op om hunkind zelf te komen halen.
Schorsing
Bij ernstige verstoring van de rust en veiligheid van leerkrachten en leerlingen kan een leerling geschorst of verwijderd worden. Schorsing is aan de orde wanneer onmiddellijk moet worden opgetreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing.
Een schorsing gaat altijd samen met gesprekken met de leerling, ouders en de leerkracht. Verwijdering is een ordemaatregel bij zodanig ernstig wangedrag van een leerling, dat de leerling niet langer op school kan blijven.
De beslissing voor deze maatregel wordt genomen door de directeur en in overleg met het bevoegd gezag. Verwijdering kan eveneens plaatsvinden als de school niet in staat is de benodigde zorg te verlenen en de veiligheid van het kind en anderen in gevaar is. Ontzegging van de toegang en verwijdering vindt plaats door het bevoegd gezag.
Tegen handelingen van leerlingen die in strijd zijn met de leefregels en schoolafspraken kunnen disciplinaire maatregelen getroffen worden. Van alle genomen maatregelen worden ouders/verzorgers in kennis gesteld. Bij ontzegging van toegang en/of verwijdering worden de leerplichtambtenaar van de betreffende gemeente en de Inspectie geïnformeerd.
De volgendemaatregelen, opklimmend in zwaarte, kunnen worden opgelegd:
waarschuwing
ontzegging van de toegang gedurende een korte tijd
ontzegging van de toegang voor langer dan een dag
definitieve verwijdering.
Ontzegging van de toegang en verwijdering kan plaatsvinden na de gevolgde procedure bij:
voortdurend storend en agressief gedrag
dreiging en/of fysiek geweld t.o.v. personeel, medeleerlingen of derden
maatschappelijk onacceptabel gedrag
overmatige belasting van schoolleiding, leerkrachten en leerlingen door onacceptabel gedrag.
Agressiereductiemethode
Bij het werken met leerlingen op SBO De Vorm kan het in zeer speciale situaties voorkomen dat fysiek moet worden begrensd. Om met dit soort situaties om te kunnen gaan, krijgen alle collega’s die met leerlingen werken een training in de agressiereductiemethode. Bij de agressiereductiemethode kan in specifieke situaties en onder strikte voorwaarden fysiek worden begrensd, met als doel een leerling tegen zichzelf en/of de omgeving in bescherming te nemen. Uitgangspunt is dat in situaties waarin spanning wordt opgebouwd of een conflict dreigt te ontstaan, alles op alles wordt gezet om dit te voorkomen. De eerste inzet is dus gericht op het treffen van maatregelen die spanning af bouwen.
Fysiek begrenzen
Wanneer er toch een situatie ontstaat waarin de leerling een gevaar gaat vormen voor zichzelf of zijn omgeving kan fysiek worden begrensd. Wat gebeurt, is het volgende:
voordat fysiek wordt begrensd wordt de leerling door de leerkracht aangesproken op zijn/haar gedrag;
de leerling reageert hier niet op met gedragsverandering;
de leerkracht geeft aandat hij/zij fysiek zal begrenzen wanneer de leerling zijn/haar gedrag niet verandert;
de leerling reageert hier niet op met gedragsverandering;
de leerkracht doet wat hij/zij gezegd heeft: hij/zij grijpt fysiek in. De ingreep is erop gericht de leerling te fixeren, dan wel te vervoeren. Tijdens deze handeling wordt door de leerkracht steeds oogcontact gezocht met de leerling,mede om te controleren of de leerling geen pijn wordt gedaan. Dit laatste is overigens niet altijd uit te sluiten;
de leerkracht blijft tijdens de ingreep communiceren met de leerling over het verloop van de ingreep/actie, zodat de leerkracht kan controleren of de leerling kalmeert en aanspreekbaar is.
Als een dergelijke ingreep heeft plaatsgevonden, dan:
stelt de leerkracht zo snel mogelijkde ouder(s)/verzorger(s) op de hoogte;
wordt zodra dat mogelijkis de situatie met de leerling nabesproken;
maakt de leerkracht een verslag in het leerlingvolgsysteem;
stelt de leerkracht zijn direct leidinggevende op de hoogte en bespreken zij of er adequaat is gehandeld;
door de leerkracht en/of (adjunct)directeur wordt een melding bij de incidentenregistratie gemaakt.
Klachtenregeling
Dagelijks doenwe ons uiterste best om goed onderwijs te verzorgen en daarbij oog te hebben voor het welzijn van al onze leerlingen. Toch kan het zijn dat ouders/verzorgers niet tevreden zijn. In dat geval vragen we u contact met ons op te nemen, zodat we in een openen eerlijk gesprek kunnen zoeken naar een oplossing.
Heeft u een klacht over een situatie in de groep, een opgelegde sanctie, het rapport of de bevordering van uw kind, neemt u dan in eerste instantie contact op met de leerkracht;
Gaat het om een klacht over het functioneren van een medewerker, dan kunt u terecht bij de locatiedirecteur van de school.
Heeft u een klacht over de locatiedirecteur dan kunt u contact opnemen met algemeen directeur: Jacqueline Versluijs-Barendrecht: via info@veluwseonderwijsgroep.nl of (055) 577 97 51.
Heeft u een klacht over de algemeen directeur dan kunt u contact opnemen met het college van bestuur: Dhr. drs. W.D. Hoetmer via info@veluwseonderwijsgroep.nl of (055) 577 97 99.
U kunt eventueel een klacht indienen bij de landelijke stichting Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs (GCBO): Postbus 82324, 2508 EH Den Haag. Telefoon: (070) 386 16 97. E-mail: info@gbco.nlwww.gbco.nl