SBO De Vorm is een kleinschalige katholieke school voor speciaal onderwijs. Dat betekent dat wij onderwijs verzorgen voor kinderen die specifieke onderwijsbehoeften en een specifieke hulpvraag hebben. Wij zijn een school die handelt vanuit veiligheid, duidelijkheid en met de visie dat kinderen met plezier uit school moeten komen.
Wij bieden een leeromgeving waarin (ortho)didactisch en (ortho)pedagogisch handelen, evenals een positief, voorspelbaar en gestructureerd klimaat de basis zijn. Voor ieder kind wordt een ontwikkelingsperspectief opgesteld als leidraad voor planmatig, doel- en opbrengstgericht werken. Samen met de ouders en de kinderen delen wij de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelingsproces van het kind.
We werken nauw samen met de jeugdhulpverlening. We werken vanuit de ‘1 kind -1 plan – 1 regisseur’- gedachte. Dat wil zeggen: één hoofd- verantwoordelijke betreffende de uitvoering van jeugdhulp.
Wij willen onze kinderen graag zoveel mogelijk leren, zodat zij een goede aansluiting zullen vinden op het voortgezet (speciaal) onderwijs en de maatschappij. Dit betekent dat wij met liefde, veel inzet en geduld, samen met onze kinderen hun talenten tot ontwikkeling moeten brengen. Een belangrijk verschil tussen andere basisscholen en SBO De Vorm is de bijzondere aandacht voor het pedagogisch klimaat. Bij ons op school creëren we een sfeer waarin kinderen, met hun specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeften, zich veilig, gerespecteerd en vertrouwd voelen. Dit alles om te zorgen dat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Uitgangspunten hiervoor zijn:
Veel kinderen die bij ons op school komen, hebben een moeilijke periode op de basisschool achter de rug. Vaak is het met plezier naar school gaan in die tijd verdwenen. Op verschillende manieren streven wij ernaar om dat plezier in school weer terug te geven. We werken aan een goede relatie tussen leerkracht en leerling en leerlingen onderling, zodat de kinderen met plezier uit school komen.
De leerkracht toont belangstelling voor het kind, neemt de tijd en laat merken dat het kind de moeite waard is. We proberen het kind succeservaringen te geven en deze te laten opdoen door zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat hij/zij al kan. Niet alleen wat je leert, maar vooral de manier waarop je de dingen leert, is belangrijk.
Ook leren we de kinderen dat fouten maken mag en soms nodig is om iets te leren. Het kind staat centraal, maar maakt ook deel uit van een groep. We werken, spelen, praten en luisteren samen en hopen zo een sfeer te creëren waar we rekening met elkaar houden (respect) en begrip voor elkaar leren hebben.
We willen de kinderen niet alleen laten weten dat ze de moeite waard zijn, maar dat ze ook mogen zijn zoals ze zijn. Gevoelens en meningen van kinderen zijn belangrijk en wij proberen duidelijk te zijn in onze verwachtingen. Zo kunnen we elkaar aanspreken op gedrag. Tevens praten we in de groepen over de verschillen tussen kinderen en proberen we hen te leren elkaar te accepteren. Daarbij horen duidelijke afspraken over de manier van omgang met elkaar.
We spreken af dat er niet gepest wordt, dat we elkaar niet uitlachen en als er problemen zijn, lossen we die met elkaar op. Zo streven we naar een basisgevoel van veiligheid en vertrouwen. Daarbij is het ook nodig dat onze kinderen naar anderen leren aangeven wat ze wel en niet willen en/of accepteren, met andere woorden: waar hun grenzen liggen.
Voor onze kinderen is duidelijkheid van groot belang. Veel kinderen zijn door diverse oorzaken onrustig en hebben problemen met de concentratie en informatieverwerking. We vinden het daarom belangrijk dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. We willen zoveel mogelijk voorspelbaar zijn. In de groep werken we volgens een duidelijk dagritme en heeft alles zoveel mogelijk een vaste plek.
Als leerkracht bieden we de kinderen veel herhaling, gebruiken we eenvoudige taal en hanteren we de gemaakte regels. Op deze manier streven we naar regelmaat en rust binnen onze school. Niet alleen binnen de groep zijn daarvoor afspraken, maar door de hele school heen worden de afspraken zoveel mogelijk op elkaar afgestemd.
De nadruk ligt hierbij niet alleen op wat niet mag, maar vooral ook op hoe het dan wél kan.
Zo bieden we een duidelijke structuur waarbinnen kinderen zich veilig voelen, gerespecteerd worden, met plezier naar school kunnen gaan en zich uitgedaagd voelen om zich verder te ontwikkelen. Stapje voor stapje willen we kinderen begeleiden en uitdagen zich zelfstandig te ontplooien.
SBO De Vorm wil kinderen in Apeldoorn en omgeving eigentijds en vooruitstrevend onderwijs bieden voor een succesvolle toekomst, geïnspireerd door katholieke waarden en normen.
In het bijzonder geldt:
De scholen van de Veluwse Onderwijsgroep zijn alle open christelijke scholen. Scholen die uitgaan van en geïnspireerd worden door de joods-christelijke traditie en de christelijk- katholieke bronnen van onze samenleving. De scholen staan nadrukkelijk open voor iedereen die onze uitgangspunten wil onderschrijven. Er is ruimte voor andere geloofsovertuigingen en voor mensen die kennis willen maken met onze overtuiging. Concreet betekent dit, dat onze scholen zorgvuldig omgaan met het geloof en met de daaruit volgende opvattingen over de waarden en normen. We maken die opvattingen zo duidelijk mogelijk binnen de dagelijkse praktijk van ons onderwijs. Identiteit is voor ons een vertrekpunt, geen eindpunt.
Onze school werkt met de methode kleur op school.
Sbo de Vorm is onderdeel van de Veluwse Onderwijsgroep, een door talent en ambitie gedreven organisatie die er in de eerste plaats is voor de leerling. Wij geven leerlingen de ruimte en de mogelijkheden hun talenten te ontdekken en zichzelf zodanig te ontwikkelen dat zij daar nu en later zo optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken. Medewerkers blijven zich daarvoor ook als professional ontwikkelen. Onderwijs is onze kerntaak en dit is gericht op het heden en de toekomst van de leerlingen. Ons onderwijs verbindt hen met de samenleving.
Bijna 2.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor onze ruim 13.000 leerlingen. Iedere leerling op onze vijftien basisscholen, één school voor het speciaal onderwijs en tien middelbare scholen voorzien wij van een breed onderwijsaanbod. Hierdoor krijgen zij allemaal gelijke kansen en worden zij uitermate gestimuleerd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen zij deze delen met anderen. Wij staan stil bij resultaten, vieren successen, maar blijven kritisch kijken naar wat beter kan en moet.
Algemeen directeur primair onderwijs
Dhr. G. Visser, algemeen directeur primair onderwijs
E-mail: g.visser@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 51
Voorzitter CvB
Dhr. drs. W.D. Hoetmer
E-mail: info@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 99
Wij willen dat ieder kind met plezier naar school gaat. Een school moet een veilige omgeving zijn. Wij willen absoluut niet dat kinderen gepest of buitengesloten worden.
Op SBO De Vorm hebben we de volgende pakkende uitspraken:
Daarnaast willen we dat iedereen zich aan de volgende afspraken houdt:
Deze afspraken gelden ook tijdens het vervoer van en naar school. Dit wordt door ons met de chauffeurs gecommuniceerd.
Als een leerling zich niet aan een afspraak houdt, zal een passende sanctie volgen. Zo kan het zijn dat een leerling even op de gang moet staan, niet mag buitenspelen met de andere kinderen tijdens de pauze of na moet blijven. Bij leerlingen die vervoerd worden, nemen wij contact met de ouders op om hun kind zelf te komen halen.
Schorsing
Bij ernstige verstoring van de rust en veiligheid van leerkrachten en leerlingen kan een leerling geschorst of verwijderd worden. Schorsing is aan de orde wanneer onmiddellijk moet worden opgetreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing.
Een schorsing gaat altijd samen met gesprekken met de leerling, ouders en de leerkracht. Verwijdering is een ordemaatregel bij zodanig ernstig wangedrag van een leerling, dat de leerling niet langer op school kan blijven.
De beslissing voor deze maatregel wordt genomen door de directeur en in overleg met het bevoegd gezag. Verwijdering kan eveneens plaatsvinden als de school niet in staat is de benodigde zorg te verlenen en de veiligheid van het kind en anderen in gevaar is. Ontzegging van de toegang en verwijdering vindt plaats door het bevoegd gezag.
Tegen handelingen van leerlingen die in strijd zijn met de leefregels en schoolafspraken kunnen disciplinaire maatregelen getroffen worden. Van alle genomen maatregelen worden ouders/verzorgers in kennis gesteld. Bij ontzegging van toegang en/of verwijdering worden de leerplichtambtenaar van de betreffende gemeente en de Inspectie geïnformeerd.
De volgende maatregelen, opklimmend in zwaarte, kunnen worden opgelegd:
Ontzegging van de toegang en verwijdering kan plaatsvinden na de gevolgde procedure bij:
Bij het werken met leerlingen op SBO De Vorm kan het in zeer speciale situaties voorkomen dat fysiek moet worden begrensd. Om met dit soort situaties om te kunnen gaan, krijgen alle collega’s die met leerlingen werken een training in de agressiereductiemethode. Bij de agressiereductiemethode kan in specifieke situaties en onder strikte voorwaarden fysiek worden begrensd, met als doel een leerling tegen zichzelf en/of de omgeving in bescherming te nemen. Uitgangspunt is dat in situaties waarin spanning wordt opgebouwd of een conflict dreigt te ontstaan, alles op alles wordt gezet om dit te voorkomen. De eerste inzet is dus gericht op het treffen van maatregelen die spanning af bouwen.
Wanneer er toch een situatie ontstaat waarin de leerling een gevaar gaat vormen voor zichzelf of zijn omgeving kan fysiek worden begrensd. Wat gebeurt, is het volgende:
Als een dergelijke ingreep heeft plaatsgevonden, dan:
Dagelijks doen we ons uiterste best om goed onderwijs te verzorgen en daarbij oog te hebben voor het welzijn van al onze leerlingen. Toch kan het zijn dat ouders/verzorgers niet tevreden zijn. In dat geval vragen we u contact met ons op te nemen, zodat we in een open en eerlijk gesprek kunnen zoeken naar een oplossing.
Voor onze school is, met instemming van de MR, een onderwijsondersteuningsprofiel opgesteld. Het gebruikte instrument hiervoor is Q3, waarbij op vier onderdelen de basisondersteuning in kaart is gebracht:
Wij bieden een veilige leeromgeving voor onze kinderen en werken handelingsgericht. Dat wil zeggen dat wij rekening houden met de onderwijsbehoeften van onze leerlingen. Als het nodig is, bieden wij extra ondersteuning. Wij zijn goed in staat om rekening te houden met verschillen tussen kinderen op het gebied van aanbod, tijd en instructie.
Wij analyseren de resultaten van onze leerlingen drie maal per schooljaar in de groepsbesprekingen. Het gaat daarbij niet alleen om de leerresultaten, maar ook over het welbevinden van de leerling. Op basis van analyses worden groepsoverzichten aangepast en worden ouders indien nodig hierbij betrokken. Wij gebruiken een samenhangend leerlingvolgsysteem. Als team hebben wij ons jarenlang geschoold in nieuwe methodieken voor spelling, rekenen en lezen, maar ook op het terrein van het pedagogisch handelen. Onze zorgstructuur is gebaseerd op de cyclus van handelingsgericht werken. We volgen de ontwikkelingen in het onderwijs nauwgezet en passen ons beleid in samenwerking met diverse partners hierop aan.
Onze procedures zijn vastgelegd en wij beschikken over een heldere visie op leerlingenzorg. Jaarlijks evalueren wij het ontwikkelingsperspectief (OPP) met ouder(s)/ verzorger(s) en dit wordt, indien nodig, bijgesteld. Daarnaast worden de ontwikkelingen van de kinderen nauwgezet gevolgd en meerdere malen per schooljaar met u besproken.
Wij zijn een kleine SBO-school en daardoor zijn de lijnen kort. Wij beschikken over een goed functionerende commissie van begeleiding. De commissie van begeleiding bestaande uit een orthopedagoog, intern begeleider, schoolmaatschappelijk werker, jeugdarts en de locatiedirecteur. De intern begeleider is voorzitter, echter de locatiedirecteur is eindverantwoordelijk voor de commissie van begeleiding. De commissie van begeleiding is een belangrijke schakel in onze ondersteuningsstructuur.
Onze school werkt voor alle leerlingen met een ontwikkelingsperspectief. Dit ontwikkelingsperspectief wordt bij aanvang van de schoolloopbaan bij ons met de leerkrachten en ouders besproken en geldt als document waarin wij vastleggen waar we met de leerling naar toe willen werken als hij/zij naar het voortgezet onderwijs gaat doorstromen. De manier van werken is handelingsgericht: we checken of de acties die wij ondernemen effect hebben en stellen eventueel onze werkwijze bij. De overdracht binnen onze school tussen de leerjaren is goed op orde, net als de overdracht naar de volgende school. Hiervoor zijn duidelijke procedures vastgelegd. De overdracht van de voorschool naar onze school wordt bij de bespreking van het ontwikkelingsperspectief met de ouders uitvoerig besproken. Wij vinden goede contacten met ouders erg belangrijk en zien ouders als partner.
Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen wij een beroep doen op deskundigen. Daarnaast hebben wij expertise bij de verschillende regiegroepen, die wij sinds enkele jaren binnen de organisatiestructuur hebben. Deze regiegroepen hebben een eigen specifiek ontwikkelingsgebied waarvan zij de kennis en kunde up-to-date houden. Deze groepen werken vanuit een doelgericht beleidsplan dat zij jaarlijks evalueren en bijstellen.
Deze deskundigheden binnen ons eigen team willen wij de komende jaren blijven inzetten en versterken.
Extern maken wij vooral gebruik van de expertise van de partners van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de collega’s van cluster 2. Onderwijsspecialisten uit het samenwerkingsverband worden ingezet bij leerlingen met extra ondersteuningsvragen. Wij maken ons sterk om de expertise die de onderwijsspecialisten de school inbrengen zelf eigen te maken.
Onze school heeft ongeveer 80 leerlingen. Jaarlijks stromen er leerlingen uit naar het VO. Dit zijn verschillende typen van vervolgonderwijs, zoals de diverse niveaus binnen het vmbo met leerwegondersteuning, dan wel vmbo en havo. Daarnaast stromen leerlingen uit naar het praktijkonderwijs en naar het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). De afgelopen jaren is bijna de helft van onze leerlingen doorgestroomd naar reguliere vormen van het VO. De andere leerlingen stroomden grotendeels door naar het praktijkonderwijs en een enkeling naar het VSO.
Samengevat zijn wij als school tevreden over de basisondersteuning en extra ondersteuning die wij bieden aan onze leerlingen. Vanzelfsprekend kan het altijd beter en zien wij nog voldoende verbeterpunten. Voor het verbeteren van onze kwaliteit van de basisondersteuning bekwamen wij ons door teamgerichte en individuele scholing op het gebied van handelingsplanning. Vooral door gebruik te maken van digitale mogelijkheden en het begrenzen van gedragingen, zoals hanteren van de ROE-methodiek (regels opstellen en evalueren). Wij zijn tevreden over de expertise binnen ons eigen team, maar zijn ons bewust van de kwetsbaarheid ervan. Het verdelen van deze deskundigheden is een aandachtspunt voor onze SBO-school. Dit geven we onder andere vorm door veel samen te werken met externe partners en de samen- werking uit te bouwen naar een dekkend ondersteuningsaanbod waarin we alle leerlingen zo optimaal mogelijk bedienen.
Binnen ons onderwijs proberen we de kinderen duidelijke en eenvoudige oplossingsmethodes (we noemen dit leerstrategieën) aan te leren. Onze school voor speciaal basisonderwijs biedt een ‘aangepaste vorm’ van basisonderwijs. Dat betekent dat wij alle vakken van het basisonderwijs aangepast aan de beginsituatie van de leerling geven.
Op onze school zitten circa 120 leerlingen verdeeld over 9 groepen. Deze groepen hebben we verdeeld in 3 clusters: onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De kinderen zijn ingedeeld in de groep naar leeftijd, niveau en relatie met klasgenoten.
Veel van onze leerlingen hebben problemen met rekenen en/of lezen en spellen en/of concentratie en motivatie. Lezen en spellen zijn basisvaardigheden. Wij besteden daarom gestructureerd aandacht aan het verwerven van de leestechniek en het spellen. Wij doen dat met methodieken die bij de meeste lees- en spellingsproblematieken passen, zoals: RALFI en Connectlezen. We streven naar een zo optimaal mogelijk lees- en spellingsaanbod voor kinderen met lees- en spellingsproblematiek.
Wij lezen en spellen in instructiegroepen. Alle andere activiteiten en vakken worden door de ‘eigen’ leerkracht gegeven. Wij gebruiken methoden die ook in het reguliere onderwijs gebruikt worden. Daarnaast hebben wij aanvullende methoden, methodieken en materialen.
Naast de aandacht voor het lezen en spellen wordt direct de koppeling gemaakt met het schrijven. Tevens heeft onze school in het onderzoekstraject ‘Lezen is Top’ (LIST) geparticipeerd, waarbij de leesbeleving een belangrijk uitgangspunt is. Wij blijven deze weg vervolgen.
Daarnaast is rekenen een belangrijke basisvaardigheid waar wij ons op richten. Vanaf schooljaar 2019-2020 maken we intensief gebruik van Snappet. Snappet is een online onderwijs platform dat elk kind uitdaagt om zich zo optimaal te ontwikkelen. In Snappet maken leerlingen de opdrachten op een tablet i.p.v. een schrift of werkboek. Het niveau van het werk past zich aan het niveau van het kind. Snappet wordt met name ingezet tijdens rekenen.
Het vak wereldoriëntatie is een combinatie van een aantal vakken: verkeer, aardrijkskunde, biologie, geschiedenis en natuurkunde. Naast de methode maken we ook veel gebruik van projecten en lessen van schooltelevisie.
In de bovenbouwgroepen geven wij les in de Engelse taal. De les is voornamelijk gericht op een eerste kennismaking met dit vak en we proberen vooral aan te sluiten bij het Engels in de leefwereld van onze kinderen.
Iedere leerling op SBO De Vorm krijgt technieklessen op onze school. We hebben daarvoor de Techniektorens aangeschaft om in iedere groep voldoende aandacht aan techniek te kunnen geven. We voldoen hiermee aan de kerndoelen voor goed techniekonderwijs.
In de technieklessen is het vooral de bedoeling dat de leerlingen zich gaan afvragen waarom allerlei apparaten zo werken. Het gaat er in de wetenschap en de techniek in het bijzonder om een grondhouding te ontwikkelen waarbij nieuwsgierigheid, creativiteit en het oplossend vermogen centraal staan.
De maatschappij is de laatste jaren snel gedigitaliseerd. De nieuwe tijd wordt gekenmerkt door communicatie via smartphone en computers. E-mail en internet zijn belangrijke media voor leerlingen. De sociale contacten tussen jongeren spelen zich ook voor een groot deel digitaal af (via sms, Twitter, Facebook, chat of e-mail). Dit betekent dat wij onze kinderen daar niet alleen op voorbereiden, maar hen daar ook mee leren omgaan.
Onderwijs op maat is ons doel. Om maatwerk te kunnen leveren hanteren wij verschillende observatiemethoden, waarderen en registreren wij de vorderingen en stellen wij vervolgens handelingsplannen op. ICT speelt een belangrijke rol om deze administratieve handelingen te vergemakkelijken.
De leerlingen gebruiken op de computer programma’s ter ondersteuning van bijvoorbeeld spelling (Woordkasteel en Taalzee) en rekenen (Rekentuin). Ambrasoft wordt voor al deze vakken gebruikt. De meeste lesmethoden hebben ICT in hun lessen verwerkt. In de bovenbouw wordt het accent steeds meer verlegd naar het zelf maken van opdrachten en presentaties. Werkstukken en opdrachtjes worden regelmatig in Word gemaakt en boek besprekingen worden met PowerPoint ondersteund. Dit gebeurt alleen of in kleine groepjes. In de bovenbouw wordt ook veel aandacht gegeven aan veilig internetten en de omgangsregels bij sociale netwerken als Facebook, Twitter e.d. (Mediawijsheid). Daarnaast maken we gebruik van Snappet.
Op onze school wordt ICT vooral ingezet ter ondersteuning van ons onderwijs. Iedere groep heeft een digibord en een aantal computers. Tablets en een WiFi netwerk bieden de mogelijkheid om op een flexibele manier gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT. Een digibord biedt de mogelijkheid om op te schrijven, maar ook om mediabeelden te laten zien.
Expressiviteit is het vermogen om uiting te geven aan gevoelens en gedachten. Dit staat niet los van een vak, maar loopt door alle activiteiten heen.
In de beeldende vakken zoals tekenen, textiele werkvormen en werken met materialen als klei en hout, is er extra aandacht voor expressie en creativiteit. Wij vinden het vooral belangrijk leerlingen het vertrouwen te geven om zich uit te drukken.
Muziek is een belangrijk vak bij ons op school. Door muziek te beleven en door zelf muziek te maken kunnen kinderen uiting geven aan hun emoties.
Cultuureducatie neemt een prominente plaats in binnen ons onderwijs. Culturele vorming bieden wij in de breedste zin van het woord aan. Zo werken wij thematisch, vinden wij expressievakken als hierboven beschreven belangrijk, gaan we regelmatig op excursie en hebben we regelmatig culturele activiteiten op school. We exposeren meerdere malen in school om u als ouder(s)/verzorger(s) de mogelijkheid te bieden te aanschouwen wat de kinderen hebben geleerd en gemaakt.
De leerlingen van SBO De Vorm gaan regelmatig op excursie. Hiermee leren wij de kinderen om aandacht te hebben voor cultuur en staan we stil bij maatschappelijke thema’s. We bezoeken bijvoorbeeld een (kinder)boerderij, de bibliotheek, een filmvoorstelling, CODA, Paleis Het Loo en doen mee aan de Week van de Techniek. Dit alles in het kader van cultuureducatie. Voor het vervoer wordt een beroep op ouders gedaan!
Mensen bewegen steeds minder. Wij willen leerlingen meegeven dat bewegen gezond en vooral ook erg leuk is. Elke week krijgen de leerlingen minimaal 2 keer gymnastiek. De grondvormen van het bewegen worden dan geoefend, zoals duikelen, zwaaien, springen, balanceren en werpen. We sporten in de gymzaal op school of in een gymzaal van Acress. Met het oog op veiligheid en hygiëne is het dragen van gymkleding verplicht. Een T-shirt en een korte broek voldoen prima. Denkt u ook aan stevige gymschoenen met een goed profiel.
Naast de reguliere gymlessen hebben wij een nauwe samenwerking met fysiotherapeuten die intern fysiotherapie aan kunnen bieden.
Daarnaast wordt er binnen de klassen rekening gehouden met de behoefte van bewegen van kinderen. Dit gebeurt o.a. door (kleine) bewegingsoefeningen en dansjes.
Bij al onze activiteiten hebben we oog voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van kinderen. We gebruiken hiervoor door de hele school de Kanjertraining en de ROE-methodiek. We richten ons op de relatie met andere kinderen, met volwassenen en op het vergroten van de eigen weerbaarheid en eigen verantwoordelijkheid. Het aanleren van de sociale vaardigheden is opgesplitst in kleine stapjes. Zowel binnen als buiten de lessen vindt veel herhaling van het aangeleerde plaats.
De levensbeschouwingslessen worden gegeven door de leerkracht. We werken met de methode “Kleur op school”. De methode is gericht op de levensbeschouwelijke, en sociaal emotionele vorming en burgerschap. De methode Kleur op school ondersteunt kinderen in hun levensbeschouwelijke ontwikkeling. Verscheidene religies en levensvisies zijn inspiratiebronnen voor Kleur op school. Ieder kind ontwikkelt zo een eigen kijk op het leven en maakt zelf keuzes wat zinvol, mooi, waar en echt is.
Onze school stimuleert leerlingen een actieve houding aan te nemen als het gaat om burgerschap. In de klas en op het schoolplein komt het kind in aanraking met gebeurtenissen die ook voorkomen in de samenleving.
Wij oefenen daarom met de kinderen hoe zij kunnen omgaan met verschillende situaties. Dat zij zich bewust worden van hun eigen gedrag en hoe zij vertrouwen in zichzelf krijgen.
Dit zit verweven in onze pedagogische houding naar kinderen. Ook leren we kinderen respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.
Burgerschap en loopbaanoriëntatie spelen een belangrijke rol in de bovenbouwklassen. De juiste keuzes maken voor de toekomst staan centraal. Vragen als: ‘naar welke middelbare school ga ik’, en ‘welk beroep heeft mijn interesse’, zijn vragen waar we een antwoord op proberen te vinden.
Een bezoek brengen aan middelbare scholen en bedrijven is een belangrijk middel om tot goede keuzes te komen voor de toekomst. Uiteraard worden de kinderen begeleid en ondersteund door de leerkrachten. Uiteindelijk zijn de kinderen, ouder(s) en leerkrachten verantwoordelijk voor een goede keuze.
Op SBO De Vorm werken we met een continurooster. Dat betekent dat alle leerlingen overblijven op school. Onder begeleiding van de leerkracht eten en drinken de kinderen met elkaar in de klas. Kinderen brengen zelf een lunch mee in een trommeltje. Wij vragen u te zorgen voor een gezonde lunch, dus geen snoep, chips en frisdrank.
Na de lunch is er tijd om buiten te spelen, een boekje te lezen of een spelletje te doen.
We vinden het belangrijk om kinderen een stevige basis mee te geven voor hun toekomst. Dat doen we door goed onderwijs aan te bieden in een positieve sfeer, maar wij bieden u en uw kind méér!
Elk jaar ondernemen alle groepen met elkaar activiteiten. Ieder schooljaar is er een schoolreisje, waarbij cultuur, educatie en plezier hand in hand gaan. Voor de schoolreis zal een kleine vergoeding gevraagd worden aan de ouder(s)/verzorger(s).
Voor alle klassen is er elk jaar een sport- en speldag, wat gekoppeld wordt aan Koningsdag. Op deze dag komen de kinderen in aanraking met (niet alledaagse) sport en spel.
De schoolverlaters hebben voor de overgang naar het voortgezet onderwijs schoolverlatersdagen om de basisschoolperiode gezamenlijk af te sluiten. U wordt tijdig ingelicht over deze dagen en de kosten die daaraan verbonden zijn.
Wij organiseren door het schooljaar heen meerdere vieringen. In de eerste plaatst vieren we de katholieke feestdagen als kerst en Pasen. We ontmoeten elkaar in de gemeenschappelijke aula, waar we stilstaan bij deze feesten. Voor het kerstfeest worden ook alle ouder(s)/verzorger(s) uitgenodigd om samen met de kinderen en de leerkrachten kerst te vieren.
Ook aan de Kinderboekenweek wordt op onze school uitgebreid aandacht gegeven door voor te lezen, zelf te lezen en verhalen te vertellen. We vinden het belangrijk dat er een positieve beleving rondom lezen is bij kinderen. Onze LIST methodiek sluit daarbij aan.
Ieder schooljaar mogen alle klassen nieuwe boeken aanschaffen tijdens de Kinderboekenweek.
Binnen onze stichting is sponsoring van activiteiten tot een bepaalde hoogte geoorloofd. Binnen de reikwijdte van het convenant ‘Scholen voor PO en VO en sponsoring’ (afgesloten tussen het ministerie van OCW en de besturen- organisaties) wordt SBO De Vorm toegestaan sponsoractiviteiten te ontwikkelen. Het college van bestuur blijft eindverantwoordelijk voor de sponsoractiviteiten.
Jassen, tassen, handschoenen, truien, shawls, petten, mutsen; u kunt zich niet voorstellen wat er in een jaar tijd op school achterblijft of soms te voorschijn komt uit alle hoeken en gaten. Wij verzamelen alles trouw en onder beheer van de conciërge wordt het bewaard in een kast. Als u of uw kinderen dus wat missen, vraagt u ons er dan naar. Alles wat langer dan een jaar blijft liggen, wordt geschonken aan een kledingactie van een goed doel.
Wij hebben op onze school de volgende afspraken:
Vanaf ongeveer de middenbouwgroepen wordt zeer gedoseerd en met aandacht voor de individuele leerling huiswerk meegegeven. Om te zorgen dat uw kind(eren) het huiswerk goed kunnen maken, geven wij u de volgende tips:
Geregeld hebben wij ongenode gasten op school: luizen in de haren van de kinderen. Om te voorkomen dat een luizenexplosie plaatsvindt, zullen enkele behulpzame ouders, regelmatig de kinderen controleren op luizen.
Zo kunnen wij direct de ouders van het/de desbetreffende kind/kinderen informeren, zodat zij adequaat kunnen handelen. Elke woensdag na een vakantie worden de leerlingen gecontroleerd. Wij vragen u erop toe te zien dat uw kind(eren) tijdens deze controledagen zonder gel en ingevlochten haar naar school komt (komen).
Vrijwillige ouderbijdrage
SBO de Vorm verzorgt regulier onderwijs. Naast dit reguliere onderwijs bieden wij extra activiteiten aan. Bijvoorbeeld schoolvieringen, schoolreisje en vervoer. Voor de financiering van ons brede aanbod van bijzondere en extra activiteiten vragen wij een vrijwillige ouderbijdrage. Het bevoegd gezag en de ouders uit de (deelraad van de) medezeggenschapraad stellen jaarlijks samen de ouderbijdrage vast en bepalen waaraan deze wordt besteed.
De gevraagde ouderbijdrage is vrijwillig. Kunt of wilt u de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen? Dan leidt dit nooit tot uitsluiting van deelname voor uw zoon of dochter. Al onze leerlingen kunnen meedoen aan alle activiteiten die wij aanbieden.
Goed om te weten dat er aanvullende manieren zijn om schooluitgaven te bekostigen.
De vrijwillige ouderbijdrage wordt geïnd via “Schoolkassa” dat een onderdeel is van Parnassys, ons schooleigen administratieprogramma. U ontvangt aan het begin van het schooljaar een betaalverzoek van ons die u eenvoudig via IDEAL kunt voldoen. Ook voor andere incidentele ouderbijdragen zal dit betaalsysteem worden gehanteerd.
De mogelijkheid bestaat om melk te drinken op school. Elke dag is er een pakje verse melk bij het eten te verkrijgen. Een folder is te verkrijgen bij de administratie van de school. Betaling wordt geregeld via automatische afschrijving of per acceptgiro. In verband met leveringsproblemen zal er op iedere eerste maandag na een vakantie geen schoolmelk geleverd worden.
Voor de leerlingen, leerkrachten en ouders die op school meehelpen is er een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering afgesloten. De aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking bij schade aan derden veroorzaakt door duidelijke nalatigheid van de school.
Onder de ongevallenverzekering vallen de leerlingen van de school en het personeel. Onder personeel worden ook verstaan: stagiairs, vrijwilligers, invalkrachten en anderen die deelnemen aan schoolse of buitenschoolse activiteiten die verband houden met school. De verzekering is van kracht tijdens schooluren en evenementen in schoolverband. Leerlingen zijn verzekerd gedurende de tijd dat zij onder toezicht staan van leerkrachten/hulpkrachten en tijdens het rechtstreeks gaan van huis naar school (of naar een door de leerkracht aangegeven andere plaats) en omgekeerd.
De collectieve ongevallenverzekering komt alleen tot uitkering bij blijvende invaliditeit, bij overlijden of bij medische kosten die niet door de eigen ziektekostenverzekeraar worden vergoed (secundaire dekking).
Alle leerlingen reizen dagelijks heen en weer van huis naar school. Als uw zoon of dochter gebruikmaakt van het aangepaste vervoer, dan moet u dit als ouders/verzorgers jaarlijks aanvragen bij de gemeente waarin u woonachtig bent. In de gemeente Apeldoorn geldt een kilometergrens van zes kilometer. Er wordt door de gemeenten een eigen bijdrage aan de ouders gevraagd voor het leerlingenvervoer.
Als u binnen vijf kilometer van de school woont, dan komt uw kind niet in aanmerking voor aangepast vervoer, maar moet u zelf uw zoon/dochter brengen en halen of uw kind moet zelfstandig kunnen reizen. Voor de oudere kinderen geldt dat, nadat het kind besproken is in de Commissie van Begeleiding en nadat ouders geïnformeerd zijn, een advies naar de gemeente volgt over het zelfstandig naar school komen van een kind.
Ten aanzien van de regelgeving adviseren wij u zelf contact op te nemen met de afdeling leerlingenvervoer van uw eigen woongemeente. Het is voor de chauffeurs van de bus- en taxibedrijven erg belangrijk om te weten wanneer uw kind niet meegaat (bijvoorbeeld als uw zoon of dochter ziek is). Als er vanuit de school iets is waardoor de kinderen vrij zijn, lichten wij de vervoerders in.
Bij problemen omtrent het vervoer moet u zelf contact opnemen met de gemeente. Uw gemeente is verantwoordelijk voor het vervoer. Als school willen wij wel bemiddelen bij problemen en in het belang van de kinderen onze invloed aanwenden, maar wij hebben wettelijk geen beslissingsrecht.
Taxibedrijf | Plaats | Telefoon |
Willemsen de Koning | Arnhem | (026) 384 02 10 |
Deto-Noot | Ede-Arnhem | (0318) 62 35 00 |
Taxo Centrale | Ermelo | (0341) 55 60 00 |
Van Triest | Twello | (0571) 27 15 78 |
Van den Belt | Heerde | (0578) 69 18 87 |
Wanneer uw kind ziek is en daarom niet naar school kan komen, vragen wij u uw kind op tijd af te melden. U kunt dat doen door ‘s ochtends tussen 8.00 – 08.25 uur naar school te bellen. Mocht uw kind niet afgemeld zijn, dan nemen wij contact op met u om te kijken waar uw kind is. Het is mede daarom van belang dat wij over de juiste telefoonnummers beschikken. Geef wijzigingen a.u.b. altijd door.
Ons enthousiaste team bestaat uit een locatiedirecteur, leerkrachten, onderwijsassistenten, een intern begeleider, een gedragswetenschapper, een administratief medewerker, conciërge en twee medewerkers facilitaire dienst vanuit de Felua-groep.
Kenmerkend voor dit schoolteam is dat iedereen met passie, plezier en liefde werkt met deze speciale doelgroep.
Organisatie
De locatiedirecteur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Elke klas heeft 1 leerkracht (of maximaal 2 personen die een duo vormen). De leerlingen hebben het meest contact met hun juf of meester. Zij verzorgen de meeste lessen en staan altijd voor hun kinderen en de ouder(s)/verzorger(s) klaar. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor uw kind. De leerkrachten worden ondersteund door onderwijsassistenten, de intern begeleider en de orthopedagoog.
Gelukkig worden we regelmatig bijgestaan door behulpzame ouders/verzorgers. Zo helpen zij ons als begeleider op sport- en speldagen en bij het versieren van de school e.d. Deze extra handen maken deze activiteiten mogelijk. Per groep is er een klassenouder aangesteld die activiteiten kan coördineren en uitvoeren.
SBO De Vorm is een erkend leerbedrijf voor Sociaal Agogisch Werk. Bij ons op school geven we studenten van de pabo en pedagogische opleidingen (waaronder onderwijsassistenten, dramatherapie, (ortho)pedagogiek) de gelegenheid de praktische opdrachten van hun studie uit te voeren. Pabostudenten worden opgeleid tot leerkracht basisonderwijs. Sommige studenten komen op SBO De Vorm voor hun module speciaal onderwijs. De studenten lopen een bepaalde periode mee met een leerkracht. De groepsleerkracht is verantwoordelijk voor wat er in de klas gebeurt en zal de studenten coachen.
Als een leerkracht door ziekte of verlof niet op school is, probeert de schoolleiding voor vervanging te zorgen. Mocht het niet lukken op tijd een goede vervanging te regelen, dan proberen we binnen het team een oplossing te vinden. In een enkel geval kan het voorkomen dat we genoodzaakt zijn leerlingen vrij te geven. U krijgt daar dan altijd van tevoren bericht over.
Wij vinden het belangrijk dat we kritisch kijken naar onze school en dat we onszelf en ons onderwijs blijven verbeteren en ontwikkelen. Dit maakt dat we voortdurend tijd stoppen in studie en scholing. Meestal doen we dit in teamverband, maar het komt ook voor dat een individuele leerkracht zich schoolt op een bepaald gebied.
Klik hier voor alle namen en e-mail adressen van onze medewerkers.
Voor iedere leerling van SBO De Vorm is/wordt een ontwikkelingsperspectief c.q. uitstroomperspectief opgesteld. Dit is een document waarin de versterkende en belemmerende factoren worden benoemd en waarbij de didactische gegevens (lezen, spellen, rekenen) in perspectief worden gezet naar het voorspellen naar welke vorm van voortgezet onderwijs de leerling zal gaan. Het is een werkdocument waar, indien aan de orde, het ontwikkelings-/ uitstroomperspectief altijd kan worden bijgesteld. Daarnaast hebben we een protocol ‘Zorgroute’ waarin handelen en verantwoordelijkheden m.b.t. de zorg van uw kind vastgelegd zijn.
Tijdens groepsbesprekingen worden de vorderingen van uw kind geëvalueerd en gevolgd. De bevindingen daaruit worden tijdens de oudercontactavonden met u besproken. De bevindingen staan altijd in relatie tot het hiervoor genoemde ontwikkelingsperspectief.
Van ieder kind wordt een leerlingendossier bijgehouden. Hierin staan onder andere gegevens van het aanmeldings- formulier, de leerlingvolgsysteemgegevens, gegevens over speciale onderzoeken en gesprekken met ouders. De intern begeleider beheert de leerlingendossiers.
Bij de start op SBO De Vorm wordt er een eerste aanzet gegeven over het uitstroom-/ontwikkelingsperspectief van uw kind. Dit uitstroom-/ontwikkelingsperspectief wordt nader uitgewerkt in een zgn. startplan en met u besproken, als uw kind ongeveer zes weken op SBO De Vorm zit. Dit gesprek vindt plaats met de locatiedirecteur of de leerkracht. Het uitstroom-/ontwikkelingsperspectief kan na overleg bijgesteld worden wanneer na een periode blijkt dat het perspectief niet meer klopt. Het blijft het uitgangspunt voor ons handelen, dat vorm krijgt in (groeps)handelingsplannen die door de groepsleerkracht gemaakt en uitgevoerd worden. Als alles verloopt zoals wij verwachten, zal uw zoon/dochter als schoolverlater deelnemen aan een erkende eindtoets.
De uitslag van de toetsen met de schoolgegevens leidt tot een schooladvies. Het schooladvies komt in samenspraak met leerkracht en Commissie van Begeleiding tot stand.
De leerlingenondersteuning wordt gecoördineerd vanuit de Commissie van begeleiding (CieVB). Deze commissie bestaat uit: de locatiedirecteur, de intern begeleider en de orthopedagoog, zo nodig aangevuld met de jeugdarts of schoolmaatschappelijk werker.
Privacy
Bij inschrijving op SBO De Vorm wordt u op de hoogte gebracht van de samenwerking met de jeugdarts en schoolmaatschappelijk werker. Wij hebben hiervoor een formulier dat door ouders/ verzorgers ondertekend wordt. Dit document maakt onderdeel uit van het leerlingendossier. Dit formulier kunt u altijd later aanvullen of wijzigen.
Uiteraard gaan wij zorgvuldig met uw gegevens om en zijn gehouden aan de privacyreglementen door de overheid. Zie: www.rijksoverheid.nl/privacy
De ontwikkeling van alle leerlingen en het onderwijs in de groepen worden door de Interne Begeleiding gevolgd en gecoördineerd. De interne leerlingenzorg valt onder de verantwoordelijkheid van de intern begeleider in samenwerking met de orthopedagoog.
In de groepsbesprekingen die vier keer per jaar plaatsvinden worden de resultaten besproken (begrijpend lezen, rekenen, sociaal emotionele ontwikkeling en spelling), waarbij nieuwe afspraken worden gemaakt voor de volgende periode. Deze informatie wordt door de groepsleerkrachten met de ouders gedeeld tijdens de oudercontactavond.
De leerkracht stemt waar nodig het leerprogramma weer af op de groep. De kinderen die naast de begeleiding in de groep extra en/of speciale begeleiding buiten de groep nodig hebben, worden hier geselecteerd. De leerkracht informeert hierover uiteraard de ouders. Het is niet altijd mogelijk hulp
in de school te geven. Dan zal een verwijzing naar een externe deskundige volgen. Dit is afhankelijk van de hulpvraag van het kind. Extra ondersteuning kan alleen onder schooltijd plaatsvinden na toestemming van de school.
Begeleiding van leraren d.m.v. videobeelden is één van de begeleidingsmethodieken die de school hanteert om het onderwijs zo goed mogelijk af te stemmen op de leerlingen. Aan de school is een IB verbonden, die korte video-opnames maakt in de klas en die vervolgens met de leraar nabespreekt. Evenals andere begeleidingsfunctionarissen hanteert de IB een beroepscode. Hij/zij gebruikt de gemaakte opnames niet voor andere doeleinden.
Veel leerlingen die op SBO De Vorm komen, hebben leesproblemen. Vanuit de LIST–aanpak (die uitgaat van het meest recente wetenschappelijk onderzoek) verzorgen wij leesonderwijs waarin een gedifferentieerd aanbod is.
We hanteren diverse interventies. Er zijn kinderen die ondanks deze manier van leesonderwijs onvoldoende profiteren.
De leesproblemen blijven hardnekkig. Deze kinderen kunnen, als zij voldoen aan de door de ziektekostenverzekering gestelde voorwaarden, in aanmerking komen voor externe leesbegeleiding. Lees hiervoor uw polisvoorwaarden.
Indien logopedie geïndiceerd is, kunnen leerlingen verwezen worden naar de Praatmaat Groep en logopediepraktijk Apeldoorn die als logopediepraktijken samenwerken met onze school. Uiteraard staat het ouders vrij om te kiezen voor een andere vrijgevestigde praktijk. Bij nieuwe leerlingen die extern logopedie hebben, adviseren wij om dit voort te zetten.
Sinds vorige jaar werkt onze school samen met de fysiotherapiepraktijk Leeuwis. Therapie vindt in onderling overleg op school plaats. Zie uw polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekering.
In voorkomende gevallen zijn voor onze leerlingen enkele gesprekken met de orthopedagoog/gedragsspecialist mogelijk. De orthopedagoog is op SBO De Vorm geen hulpverlener, maar adviseur en/of doorverwijzer.
Sbo de Vorm heeft voor alle leerlingen een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering afgesloten.
Ongevallenverzekering
Op grond van de ongevallenverzekering zijn de leerlingen verzekerd. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot overlijden of blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen
verzekering van betrokkenen geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade valt niet onder de dekking; als bijvoorbeeld tijdens de gymles een bril door een bal wordt beschadigd, wordt deze niet door school vergoed. De ongevallenverzekering is afgesloten onder de navolgende voorwaarden:
*Indien de daaruit voortvloeiende schade het rechtstreeks gevolg is van de werkzaamheden welke verzekerde uit hoofde van zijn/haar functie verricht.
Deze verzekering is van kracht gedurende de schooltijden evenals tijdens het gaan en komen van de scholen, en wel vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na het verlaten van de school. Bovendien is deze verzekering van kracht gedurende excursies, schoolreizen en werkweken, die onder leiding staan van de school. In principe vallen alle door de school geïnitieerde activiteiten onder de dekking van de verzekering.
Indien onverhoopt een leerling een ongeval mocht overkomen, moet dit zo spoedig mogelijk aan de administratie van de school worden medegedeeld. De leerling ontvangt dan een schadeaangifteformulier dat na invulling en ondertekening zo spoedig mogelijk moet worden ingeleverd bij de administratie.
Aansprakelijkheidsverzekering
Voor personeel, vrijwilligers en ouders die aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Verzekerd is de aansprakelijkheid voor door derden geleden schade in verband met handelen of nalaten in de verzekerde hoedanigheid, zulks met inachtneming van de in de polis van toepassing verklaarde voorwaarden en rubrieken. Opzet is uitgesloten van de dekking.
Eigendommen van de leerlingen
De school stelt zich niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen, ook niet uit kluisjes.
Nota bene
Schade die door onrechtmatig handelen van een leerling wordt veroorzaakt, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van die leerling (of die van de ouders als de leerling jonger dan 14 jaar is). In geval van schade zal dan aanspraak moeten worden gemaakt op de particuliere verzekering van de betreffende leerling/ouders.
Doorlopende reisverzekering
Deze doorlopende reisverzekering is van toepassing op personeel waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en leerlingen en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen.
Een sociaalveilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor een kind om zich te ontwikkelen en te kunnen leren. Wij besteden daar veel aandacht aan op verschillende manieren:
(Apeldoorn)
Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, moeten die zoveel mogelijk krijgen in het reguliere onderwijs. Dat is het uitgangspunt van de Wet passend onderwijs.
Door deze wet zijn scholen verantwoordelijk voor het bieden van een passende onderwijsplek aan ieder kind. Onze school werkt samen met andere scholen in de regio en scholen voor speciaal onderwijs zodat we samen alle leerlingen passend onderwijs kunnen geven. Wanneer extra ondersteuning aan de orde is, zal de leerkracht dit altijd met u als ouder, onze intern begeleider en de gedragswetenschapper van de school overleggen. Verder kunnen wij overleggen met de schoolmaatschappelijk werker en de jeugdverpleegkundige die vanuit het CJG aan onze school verbonden zijn. In ons Schoolondersteuningsplan (SOP) hebben wij omschreven welke extra ondersteuning wij aanbieden.
Als blijkt dat kinderen niet in het reguliere onderwijs terecht kunnen, kunnen zij in het speciaal basisonderwijs geplaatst worden. Onze school werkt nauw samen met SBO De Vorm (www.sbodevorm.nl), de school voor katholiek speciaal basisonderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep.
Meer informatie over passend onderwijs in onze gemeente is te vinden op: www.swvapeldoornpo.nl
Pesten tolereren we op school niet. Pestgedrag is schadelijk voor kinderen, zowel voor slachtoffers als voor pesters. We hebben op school een pestprotocol waarin we vastgelegd hebben hoe we met pestgedrag omgaan. Ons pestprotocol bestaat uit vijf delen, voor alle kinderen, voor het gepeste kind, voor de pester, voor de ouders en voor de leerkracht. Deze partijen zijn allemaal betrokken bij een situatie waarin gepest wordt en worden op deze manier beter geïnformeerd. Wij doen er alles aan om pesten te voorkomen.
Mocht u op de hoogte zijn van pestgedrag bij ons op school, meldt u dit dan aan de leerkracht.
Naast een pestprotocol hebben we op SBO De Vorm een protocol ‘geweld van leerlingen tegen medewerkers van de school’ en een protocol ‘geweld van ouders/verzorgers tegen medewerkers van de school’. Deze kunt u inzien onder het kopje ‘formulieren en protocollen’.
SBO De Vorm is gevestigd in een modern schoolgebouw. De school is uitgerust met brandblusmiddelen en een brandmeld- en ontruimingsinstallatie. De vluchtroutes zijn duidelijk aangegeven en minimaal 1x per jaar houden we een ontruimingsoefening. N.a.v. deze oefening wordt het ontruimingsplan bijgesteld en volgt communicatie naar het team. Binnen de school hebben we collega ‘s die gediplomeerd zijn voor bedrijfshulpverlening en E.H.B.O.
Bij de vertrouwenspersoon kunnen kinderen, ouders leerkrachten en medewerkers terecht als ze zich (seksueel) geïntimideerd voelen of als hen fysiek en/of psychisch geweld is aangedaan. Het kan gaan om vervelende uitnodigingen, dubbelzinnige opmerkingen, de manier waarop iemand naar je kijkt, handtastelijkheden of extreme pesterijen. Tevens valt hier discriminatie en extremisme onder. De vertrouwenspersoon bij ons op school is: Cecile Vos
Sommige jongeren of kinderen hebben extra hulp nodig. Om hen goed te helpen, is een soepele samenwerking nodig tussen alle leerkrachten, hulpverleners en instanties. De Verwijsindex Gelderland zorgt daarvoor. De Verwijsindex is een systeem waarin hulpverleners en andere professionals de persoonsgegevens registreren van jongeren (tot 23 jaar) waarover zij zich zorgen maken. Deze registratie bevat geen inhoudelijke informatie. Met het afgeven van een signaal in de verwijsindex, wordt het netwerk rondom een kind/jongere in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat de hulpverleners elkaar snel weten te vinden. Meer informatie: http://www.multisignaal.nl/gelderland-foodvalley/.
Zo af en toe denkt u misschien wel eens: Bij dit probleem zou ik wel eens een andere ouder willen raadplegen of de hulp willen inroepen van een deskundige. In dit hoofdstuk lichten we een aantal externe hulpinstanties voor u uit. Klik links in het menu op de instantie waar u meer informatie over wenst te lezen.
Onder het kopje ‘namen en e-mail adressen vindt u de contactgegevens van alle zorginstanties overzichtelijk onder elkaar.
Hieronder hebben wij de namen en adressen van een aantal ouderverenigingen en hulpverleningsinstanties voor u genoteerd, waartoe u zich zou kunnen wenden:
Oudervereniging Balans
Postbus 93
3720 AB Bilthoven
Hulp en informatietelefoon: 0900 202 00 65 (55 cent p. min)
Oudervereniging Balans
Postbus 93
3720 AB Bilthoven
Hulp en informatietelefoon: 0900 202 00 65 (55 cent p. min)
Nederlandse Katholieke Vereniging van Ouders
Stadhouderslaan 9
2517 HV Den Haag
Postbus 97805
5209 GE Den Haag
(070) 328 28 82
Raad voor de Kinderbescherming
Houtwal 16
7201 ES Zutphen
(0575) 59 01 00
Kinder- en Jeugdpsychiatrie Karakter
Tussen de Eiken 109
7325 HH Apeldoorn
(055) 750 68 00
GGNet afdeling jeugd
Tussen de Eiken 109
7325 HH Apeldoorn
(055) 750 68 20
Voor ouders over onderwijs
Hier kunt u terecht voor alle vragen over onderwijs: 0800 5010
Autisme Team Gelderland (ATG)
Het ATG coördineert de hulpverlening rond mensen met autisme spectrum stoornissen in de provincie Gelderland. De hulpverlening wordt kosteloos verleend door GGNet of MEE.
Veilig Thuis
Advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling
www.vooreenveiligthuis.nl
0800 20 00 (dag en nacht, ook in het weekend)
Centrum voor Jeugd en Gezin
Locatiemanager: Saskia Blom: info@cjgapeldoorn.nl
www.cjgapeldoorn.nl
CJG Noord
Pythagorasstraat 8
7323 HE Apeldoorn
(055) 357 88 75
CJG Oost
Eglantierlaan 14
7329 AN Apeldoorn
(055) 357 88 75
CJG West
Asselsestraat 280
7312 DD Apeldoorn
(055) 357 88 75
CJG Zuid (gevestigd in dok Zuid)
1e Wormenseweg 460
7333 GZ Apeldoorn
www.dokzuid.nl
CJG-GGD Noord- en Oost Gelderland (jeugdgezondheidszorg)
Het Portaal
Deventerstraat 43
7311 LV Apeldoorn
(088) 443 30 00
www.ggdnog.nl
CJG-Schoolmaatschappelijk werk (smw) MD Veluwe
Coördinator smw: Corine Laros: c.laros@mdveluwe.nl
Brinklaan 268
7311 BC Apeldoorn
(055) 526 24 22
smw-apeldoorn@mdveluwe.nl
CJG-Opvoedsteunpunt
Coördinator: Saskia Blom: saskiablom@verian.nl Asselsestraat 280
7312 DD Apeldoorn
(055) 579 04 35
www.opvoedsteunpuntapeldoorn.nl
CJG-Zorg Advies Team 4-12 jaar
Coördinator: Ineke van Schoonhoven: i.vanschoonhoven@bjzgelderland.nl
M: 06 123 077 58
P.W. Alexanderlaan 201
7311 ST Apeldoorn
(055) 578 61 30
Apeldoorn
Opgroeien in Apeldoorn is leuk, veilig en gezond!
In Apeldoorn is er passende hulp, ondersteuning en zorg voor elk kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor uw gezin.
Vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden.
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige werken vanuit het CJG en komen regelmatig op de school van uw kind. U kunt de jeugdverpleegkundige ontmoeten op een gezamenlijke ouderavond, inloopspreekuur of themabijeenkomst. De school kan u vertellen wanneer u de jeugdverpleegkundige op school kunt ontmoeten.
Het CJG bij jou in de buurt
In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar u terecht kunt met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. U kunt er binnenlopen voor vragen en informatie. De professionals die in het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die u en uw kind verder kunnen helpen.
De gezondheid van uw kind volgen
Het CJG volgt de groei en ontwikkeling van uw kind. Vanaf de geboorte van uw kind bent u op het consultatiebureau geweest bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Zij zullen uw kind ook in de basisschoolperiode een aantal keren uitnodigen.
In het jaar dat uw kind 5 jaar is, wordt u uitgenodigd om samen naar het CJG te komen. Bij de uitnodiging krijgt u een aantal vragenlijsten toegestuurd om thuis alvast (digitaal via Mijn Kind dossier) in te vullen. De jeugdverpleegkundige meet en weegt uw kind en bespreekt de groei, ontwikkeling en gezondheid. Ook wordt er een ogentest en gehoortest gedaan. U kunt uw vragen stellen en eventuele zorgen over groei of ontwikkeling delen. Eventueel maken we nog een extra afspraak met u / uw kind met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopediste van het CJG.
Ook rond de tijd dat uw kind 11 jaar is, wordt u uitgenodigd om samen met uw kind naar het CJG te komen. We meten en wegen uw kind. Ook tijdens dit onderzoek nemen we de tijd om uw vragen te stellen of eventueel uw zorgen te delen. We bespreken samen de lichamelijke veranderingen van uw kind in de (komende) puberteit.
Kernteam
Maakt u of de leerkracht van uw kind zich zorgen over uw kind? Vraag dan gerust via de IB-er van
school advies aan het kernteam. In dit kernteam zitten verschillende professionals, waaronder ook de jeugdverpleegkundige. Zij kijken op een aantal verschillende vlakken met u/ uw kind mee. Samen kunnen jullie bespreken en bekijken wat er eventueel nodig is aan advies, hulp, ondersteuning of zorg.
Contact met het CJG?
(055) 357 88 75 (dagelijks van 8.30 – 17.00 uur)
www.cjgapeldoorn.nl www.facebook.com/CJGapeldoorn
Voor vragen over het onderwijs kunt u terecht bij de inspectie via het telefoonnummer: 0800 8051. Informatie vindt u ook op het internet: www.onderwijsinspectie.nl
Het smw-team maakt deel uit van het CJG en bestaat uit maatschappelijk werkers die scholen en ouders ondersteuning bieden bij de opvoedende en zorgende taak. Aan onze school is een schoolmaatschappelijk werker verbonden. Deze schoolmaatschappelijk werker legt huisbezoeken af en begeleidt ouders naar hulpverlenende instanties als zij behoefte hebben aan langdurige of intensieve begeleiding. Het schoolmaatschappelijk werk wordt verleend door Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe. Via de intern begeleider kunnen ouders/ verzorgers contact leggen met een schoolmaatschappelijk werker. Deze dienst maakt deel uit van het CJG. Ook kan de school de schoolmaatschappelijk werker vragen op huisbezoek te gaan. Er zijn geen kosten aan verbonden en er wordt samen met de ouders/verzorgers gezocht naar de hulp die het beste aansluit bij het probleem.
(Apeldoorn)
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wil ervoor zorgen dat ook de kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meegaan met schoolreisjes, schoolkamp en buitenschoolse activiteiten (sport, dans, creatieve vorming, enzovoort).
Stichting Leergeld helpt gezinnen uit Apeldoorn en Voorst als het inkomen van de ouder(s) onder de 120% van het bijstandsniveau ligt en als het gaat om schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Ook als u inkomen hoger is en bijzondere kosten heeft (bv schulden) is het zeker de moeite waard contact op te nemen met ons.
De maximale vergoeding voor basisonderwijs is € 125,- per kind per schooljaar. Stichting Leergeld vergoed:
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Stichting Leergeld
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst
Postbus 10081
7301 GB APELDOORN
085 047 1747 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur
info@leergeldapeldoornvoorst.nl (voor gezinnen die nog niet ingeschreven staan)
https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/
Inloopspreekuur: dinsdag 14.00 – 15.00 uur, kelder CODA bibliotheek, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn.
Uw aanvragen kunt u indienen bij https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/.
Denkt u aan het tijdig inleveren van uw facturen? U kunt deze indienen tot uiterlijk 1 maand na factuurdatum met als bijlage uw recente inkomensgegevens.
Het Advies Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is per 1 januari 2015 opgegaan in een nieuwe organisatie: advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling ‘Veilig Thuis’. De school kan in geval van zorg over een kind of de thuissituatie bij dit meldpunt advies vragen. Bij zeer ernstige zorg over een leerling kan overgegaan worden tot melding.
Meer informatie: www.vooreenveiligthuis.nl
Opvoeden gebeurt thuis, maar ook op school. Een groot gedeelte van de dag brengt uw kind door op school. Het is in het belang van het kind dat ouder(s) en school elkaar ondersteunen in de opvoeding en informeren over het welzijn van het kind. Wij zien de ouders als partners en als de deskundige van hun kind. Zonder samenwerking kan uw kind zich niet optimaal ontwikkelen.
Contact tussen ouders en school is altijd mogelijk. U bent altijd welkom om te komen praten over uw kind. Dit kan na schooltijd. De groepsleerkracht is de centrale persoon rondom uw kind. Als u wat langer wilt praten, kunt u een afspraak maken. Mochten wij u willen spreken, dan zullen we u daarvoor uitnodigen.
Wij houden u gedurende het jaar op verschillende manieren op de hoogte:
Aan het begin van het schooljaar krijgt u een jaarkalender. Hierop staat welke activiteiten u wanneer kunt verwachten. Op deze manier kunt u al vroeg rekening houden met wat komen gaat.
Meerdere keren per schooljaar verschijnt onze nieuwsbrief de InVorm. Hierin vindt u informatie over activiteiten, projecten en andere actuele gebeurtenissen. Wij verzenden de Nieuwsbrief digitaal naar uw e-mailadres. Heeft u geen e-mailadres aan ons doorgegeven dan ontvangt u een papieren versie!
Regelmatig contact met ouders vinden wij van groot belang. Daarom hebben we een aantal formele contactmomenten in een schooljaar.
Op onze website www.sbodevorm.nl vindt u allerlei informatie over de school. Ook zijn hier foto’s te vinden van activiteiten die hebben plaatsgevonden, zoals excursies en vieringen. Bij inschrijving wordt gevraagd of u bezwaar heeft tegen het plaatsen van foto’s op onze website en in ons drukwerk. We houden daar dan rekening mee en plaatsen op geen enkele manier informatie omtrent uw kind(eren), als u aangegeven heeft hier bezwaar tegen te hebben.
De ouderraad wil de samenwerking tussen ouders en het personeel van de school bevorderen. Zij werkt mee aan het organiseren van activiteiten binnen en buiten de school, zoals het sinterklaasfeest, kerstfeest, carnaval en de sport- en speldag. Daarnaast houdt zij zich bezig met het ontvangen van nieuwe ouders, organiseren van koffieochtenden, hoofdluisbestrijding en het versieren van de school. Potentiële leden van de ouderraad worden benaderd door de ouderraad.
Huidige leden ouderraad:
Voorzitters Lisette Witteveen & Saskia van Veldhuizen.
Leden: Sanne Hissink, Sabrina Kloek, Bas van de Beek en Heleen van ernst.
In de medezeggenschapsraad zijn de ouders en het personeel vertegenwoordigd. Leden van de raad worden voor drie jaar benoemd en mogen één keer herkozen worden. De medezeggenschapsraad praat mee, geeft advies en beslist mee over zaken die de school aangaan. Zij heeft advies- of instemmingsrecht. De vergaderingen zijn openbaar, u bent daar van harte welkom! Graag even van tevoren aangeven dat u komt.
Een afvaardiging van de medezeggenschapsraad is ook vertegenwoordigd in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Hierin zijn alle basisscholen binnen de Veluwse Onderwijsgroep vertegenwoordigd.
Wanneer ouders gescheiden zijn, is de school bereid om beide ouders afzonderlijk te informeren over de ontwikkelingen van hun kind. Wij zijn dat ook verplicht als er geen (gerechtelijke) beperkingen zijn. Wel is het zo dat wij afspraken maken voor contacten met die ouder, bij wie het kind/de kinderen in principe woont/wonen. Indien gewenst maken we ook afspraken met de ouder, bij wie het kind niet woont. Als er problemen ontstaan tussen ouders over gemaakte afspraken, dan is de school of haar medewerker(s) geen partij. Wij gaan ervan uit dat ouders deze meningsverschillen zelf oplossen.
Wij hopen dat ouders van kinderen in voorkomende gevallen wel gezamenlijk rapportbesprekingen en/of adviesgesprekken willen bijwonen. Het vraagt van de medewerkers van de school een forse tijdsinvestering om vele gesprekken steeds dubbel te moeten voeren. Alleen bij een uitdrukkelijk schriftelijk verzoek zullen wij gehoor geven aan de wens voor een dubbel gesprek. Ouders dienen hiervoor een schriftelijk verzoek in bij de directie van de school. Wij gaan ervan uit dat uitnodigingen voor festiviteiten, ouderavonden etc. via de ouder bij wie het kind woont, ook terechtkomen bij de andere ouder bij wie het kind niet woont.
Wij vinden het belangrijk dat wij kritisch kijken naar onze school en dat wij onszelf en ons onderwijs blijven verbeteren/ontwikkelen. Dit houdt onder andere in dat wij tijd stoppen in studie en (na)scholing. Dit doen wij in teamverband, maar het komt ook voor dat de individuele leerkracht zich verder ontwikkelt op een bepaald gebied.
Onze school is continu in beweging. Wij stellen ons daarom steeds de volgende vragen:
SBO De Vorm is transparant en open over de resultaten. De resultaten van ons onderwijs worden op diverse wijzen gemeten, weergegeven en gepubliceerd.
Informatie en cijfers over onze school vindt u terug op scholenopdekaart.nl. Op deze website kunt onze school vergelijken met andere scholen en het landelijke gemiddelde.
Klik hier om direct naar onze pagina te gaan op scholen op de kaart.
De schoolinspectie bewaakt de kwaliteit van het onderwijs. De Inspectie van het Onderwijs heeft het basisarrangement vastgesteld voor SBO De Vorm. Dit betekent dat de inspectie geen aanwijzingen heeft dat er belangrijke tekortkomingen zijn in de kwaliteit van het onderwijs.
De rapportages van onze school kunt u vinden op de website van de onderwijsinspectie .
Het meest recente inspectierapport kunt u hier bekijken.
Kinderen van SBO De Vorm stromen uit naar verschillende typen vervolgonderwijs:
In het schooljaar 2019-2020 zijn onze leerlingen op de volgende niveaus uitgestroomd:
Uitstroomniveau |
Aantal leerlingen |
Praktijkonderwijs |
10 |
VMBO-BB regulier |
3 |
VMBO-KB regulier |
2 |
VMBO-BB-KB VSO |
2 |
VMBO-(G)T/ HAVO VSO |
5 |
Voordat uw kind bij ons op school kan worden toegelaten moet door middel van onderzoek en overleg vastgesteld worden dat uw kind daadwerkelijk aangewezen is op speciaal basisonderwijs en niet kan worden opgevangen binnen het regulier basisonderwijs. Daarom is het nodig dat u uw kind (van 4 tot 13 jaar) eerst aanmeldt bij het Apeldoornse Multi Disciplinair Overleg (MDO) van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO.
Het MDO vraagt een dossier op en beoordeelt de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van uw kind. Daarna beslist de Commissie van Afgifte Toelaatbaarheidsverklaring of uw kind een plek op het speciaal basisonderwijs nodig heeft.
Zo ja, dan kunt u contact opnemen met de locatiedirecteur van SBO De Vorm.
Meer informatie over de aanmeldingsprocedure en het afgeven van een toelaatbaarheidsverklaring vindt u op de website van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Apeldoorn: www.swvapeldoornpo.nl
Klik in het menu links op het kopje waar u meer over wenst te lezen.
Dit zijn onze lestijden:
Dag | Tijd |
Maandag | 8.30-14.00 uur |
Dinsdag | 8.30-14.00 uur |
Woensdag | 8.30-14.00 uur |
Donderdag | 8.30-14.00 uur |
Vrijdag | 8.30-14.00 uur |
Kinderen mogen niet eerder dan 15 minuten vóór schooltijd aanwezig zijn. Vanaf dat moment is er toezicht op het plein.
Let op: de schoolbel gaat om 8.25, zodat de lessen kunnen starten om 8.30. De leerlingen blijven tijdens de pauzes op school.
Het minimum aantal lesuren van groep 1 tot en met 8 is wettelijk vastgesteld op 7520 uur. Leerlingen in de eerste vier leerjaren (onderbouw) moeten ten minste 3520 uur les krijgen; in de laatste vier leerjaren (bovenbouw) is dit 3760 uur. De resterende 240 uur kunnen scholen invullen volgens verschillende opties.
De urenverdeling op SBO De Vorm is als volgt:
De vakanties 2021-2022 kunt u vinden in onze jaarkalender maar om het u gemakkelijk te maken staan ze hier nog even op een rijtje:
Herfstvakantie |
22 oktober t/m 30 oktober 2022 |
Kerstvakantie |
24 december 2022 t/m 8 januari 2023 |
Voorjaarsvakantie |
25 februari t/m 5 maart 2023 |
Goede Vrijdag en Pasen |
7 april t/m 9 april |
Meivakantie |
29 april t/m 7 mei 2023 |
Hemelvaart |
18 mei |
Tweede pinksterdag | 29 mei |
Zomervakantie |
8 juli t/m 20 augustus 2023 |
Tijdens studiedagen is uw ook kind ook vrij. De data van de studiedagen die bekend zijn staan op de jaarkalender
Soms is het onvermijdelijk dat een bezoek aan een tandarts, huisarts, orthodontist, etc. plaatsvindt gedurende de les. Mocht het nodig zijn dat u hiervoor uw kind ophaalt uit de les willen wij dit voorafgaand weten, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.
Voor het aanvragen van vrijstelling van school verwijzen wij u naar artikel 41 van de WPO (Wet op het Primair Onderwijs):
De leerplichtwet geeft een aantal redenen waarvoor leerlingen vrijstelling van school kunnen krijgen:
In alle gevallen dient een aanvraag te worden gedaan door het formulier ‘aanvraag buitengewoon verlof’ in te vullen. Dit is op school te verkrijgen of te downloaden via onze website.
Als een leerling zonder toestemming afwezig is, meldt de directeur dit bij de leerplichtambtenaar.
Waleweingaarde 114
7329 BD Apeldoorn
telefoon:
055 5335472
e-mail:
admin@sbodevorm.nl
Deze school maakt deel uit van veluws onderwijsgroep